UPLOAD

    5.2K

    Kötü Amaçlı Yazılımlar

    Published: September 30, 2019

    Kötü amaçlı yazılım; bilgisayarlara, mobil cihazlara, çalıştırılan programlara veya kullanıcılarına zarar vermek amacıyla oluşturulmuş yazılımlardır. Antivirüs ise bilgisayara bulaşan virüslere(kötü amaçlı yazılım) karşı yazılmış, arındırma ve kurtarma işlemlerini yerine getiren, koruyucu programların genel isimdir.

    Comments

    Kötü Amaçlı Yazılımlar

    • 1. KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR VE BU YAZILIMLARI ENGELLEYİCİLER KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR VE BU YAZILIMLARI ENGELLEYİCİLER
    • 2. Kötü Amaçlı Yazılım Nedir? Kötü Amaçlı Yazılım Nedir? Bilgisayarlara, mobil cihazlara, çalıştırılan programlara veya kullanıcılarına zarar vermek amacıyla tasarlanmış her türlü yazılımdır. Windows işletim sistemlerinde daha yaygındır. Kullanıcının isteği dışında her türlü zararlı işlemi gerçekleştirebilir.
    • 3. Bu Yazılımların Amacı Nedir? Bu Yazılımların Amacı Nedir? Bulaştığı bilgisayar sisteminin haberi olmadan bilgi toplaması ve casusluk yapması Banka hesap bilgilerine ulaşılması Spam maillerin atılması Para sızdırılması Kimlik çalınması
    • 4. Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Nelerdir? Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Nelerdir? ROOTKITS WORMS SPYWARE CRIMEWARE ADWARE TROJANS VIRUSES
    • 5. Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Virüsler: Bilgisayar kullanıcısının bilgisi ve izni olmadan bilgisayarın çalışma prensibini değiştirirler. Bilgisayara bulaşma amacıyla dosyalara tutunur ve kendini çoğaltabilirler. Virüsler çoğalarak yayılar ve bulaştıkları sistemlerde çalışarak zarar verirler. Virüslerin aktif hale gelmesi, bir şekilde kullanıcı tarafından çalıştırılmaları ile gerçekleşir. Bilgisayardaki “otomatik çalıştır” (Autorun) özelliği virüslerin aktif olmalarını kolaylaştırırlar.
    • 6. Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Truva Atı (Trojan): Bilgisayar için yararlı gibi gözüken ve kullanıcının çalıştırması ile aktif olan zararlı yazılımlardır. Virüsler gibi çoğalamazlar. Bilgisayar korsanlarının bilgisayara erişimini sağlayan kodları işletim sistemine koyarlar.
    • 7. Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Kök Kullanıcı Takımı (Rootkit): Bilgisayar korsanlarının bir bilgisayara yetkisiz erişim sağlamaya çalışırken algılama sistemlerini atlatmak için kullandığı programlardır. Bir sisteme yüklendikten sonra tespit edilmekten kaçmak amacıyla kendini gizler.
    • 8. Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Solucan (Worm): Veri işleme programlarına sızmak, verileri değiştirmek veya yok etmek amacıyla hazırlanmış programlardır. Kopyalanmak, yayılmak veya çalışmak için kullanıcıya ihtiyaç duymazlar. Ağ üzerinde ve bilgisayarlarda kaynağın tükenmesine ayrıca bazı işlemlerin sona erdirilmesine neden olurlar. Bir tünel (backdoor) oluşturarak saldıran kişilerin ya da diğer zararlı yazılımların bilgisayara erişmesini sağlayarak amaçlarına ulaşırlar.
    • 9. Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Casus Yazılım (Spyware): Bilginiz veya izniniz olmadan size ait verileri toplayarak bir üçüncü tarafa göndermek üzere tasarlanmış bir yazılımdır. Parolalar, kredi kartı numaraları, PIN numaraları ve benzeri gizli bilgileri toplar. Bilgisayardaki e-posta adreslerini alır. İnternette gezinme alışkanlıklarını izler.
    • 10. Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri Reklam Yazılımları (Adware): Reklam yazılımı programları, bilgisayarınızda açılan reklam pencereleri gibi reklamları başlatır veya arama sonuçlarını promosyon amaçlı web sitelerine yeniden yönlendirir. Bilgisayara teknik açıdan bir zarar vermese de kullanıcı performansının düşmesine neden olur.
    • 11. En Tehlikeli Virüsler En Tehlikeli Virüsler 1. MyDoom 2004 yılında ortaya çıkmıştır. Bulaştığı bilgisayardan özür dileyen bir yapıya sahiptir. 2004’te Outlook açıklarını kullanarak e-posta trafiğini felç etmiştir. Dünya çapında 38 milyar dolarlık zarara neden olmuştur.
    • 12. En Tehlikeli Virüsler En Tehlikeli Virüsler 2. Sobig.F Bilgisayarı kullanılamayacak derecede yavaşlatmaktadır. Dünyada 500 milyondan fazla kişiye bulaşmıştır. 35 Milyar $ zarara neden olmuştur. Mydoom gibi e-posta yoluyla bulaşmıştır.
    • 13. En Tehlikeli Virüsler En Tehlikeli Virüsler 3. Code Red Code Red solucanı, eriştiği bilgisayarları, Beyaz Saray’ın web sitesine organize saldırı düzenlemek için kullanmıştır. Sisteme erişmesi için dosya çalıştırılması gerekmediği için, pek çok şirketin sistemini yani yüz binlerce sistem ağına zarar vermiştir. 2001 yılında 3 ay etkisini sürdürmüştür. Yaklaşık 1 milyar $ değerinde zarar verdiği tahmin ediliyor.
    • 14. Zararlı Yazılımlardan Korunma Yolları Zararlı Yazılımlardan Korunma Yolları Güvenlik duvarını, işletim sisteminizin emniyetini sağlayan diğer kurulu araçların otomatik güncellemesi kapatılmamalıdır. Güvenilir ve lisanslı antivirüs programı kullanılmalıdır. Kaynağı bilinmeyen e-postalar açılmamalıdır. Güvenilirliği hakkında hiçbir şüphe bulunmayan internet sayfaları üzerinden dosya indirilmelidir.
    • 15. Antivirüs Programları Nedir? Antivirüs Programları Nedir? Antivirüs programı, bilgisayara bulaşan virüslere karşı yazılmış, arındırma ve kurtarma işlemlerini yerine getiren, koruyucu programların genel isimdir. Antivirüs programı virüsleri bulmak ve silmek için çeşitli yöntemleri izler. Bu yöntemler antivirüs programlarının çalışma hızına ve prensiplerine etki eder.
    • 16. Antivirüs Programlarının Özellikleri Nelerdir? Antivirüs Programlarının Özellikleri Nelerdir? Devamlı güncel olması gerekir. Güvenilir ve kaliteli bir program olması gerekir. Sağlam bir alt yapıya sahip olmalıdır. Gelişmiş özellikler bulundurmalıdır.