2.
Pedometrik Cihazlar Nelerdir?Pedometrik Cihazlar Nelerdir? Tüketicilerin takılabilir pedometrik cihazlar ile kendi fiziksel aktivite, uyku ve diğer davranışlarını izleme isteği son yılların popüler ve büyüyen bir pazarıdır. Cihazlar sağlık davranışlarını optimize etmek için kendi kişisel verilerini izlemek isteyenlerin ilgi odağı oldu. Fiziksel aktivite ve fitness ile ilgili metrikleri izlemek için kullanılan giyilebilir tüketici cihazların bir alt kümesi, "aktivite izleyicileri" veya "spor takipçileri" olarak adlandırılır. Bu koşulları sağlayan cihazlara pedometrik, izleyici cihazlar denir. K. R. Evenson, M. M. Goto, and R. D. Furberg, “Systematic review of the validity and reliability of consumer-wearable activity trackers,” Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., vol. 12, no. 1, 2015.
3.
Pedometrik Cihazlar Nelerdir?Pedometrik Cihazlar Nelerdir? Günümüzde bu cihazların uygulanmaları daha makul ve kullanışlı hale geldiği için popülaritesi arttı. Bir etkinlik izleyici, geri bildirim sağlayabilir ve uzun vadeli izleme ve veri saklama için bir mobil aygıt, baz istasyonu veya bilgisayar aracılığıyla etkileşimli davranış değiştirme araçları sağlayabilir. İzleyiciler günlük ya da uzun vadeli hedeflere (örneğin belirli bir mesafeye doğru, hedefe yönelik) kendi kendine izlemeyi mümkün kılar. Her ikisi de artan bir avantaj sağlayan aracılar olarak, birinin akranlarına veya daha geniş bir kullanıcı topluluğuyla genel fiziksel aktivite karşılaştırmak için kullanılabilir. K. R. Evenson, M. M. Goto, and R. D. Furberg, “Systematic review of the validity and reliability of consumer-wearable activity trackers,” Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., vol. 12, no. 1, 2015.
4.
Aktivite İzleyicilerin Hayatımızdaki YeriAktivite İzleyicilerin Hayatımızdaki Yeri 2012 yılında tamamlanan ABD’de yapılan anketlerde yetişkinlerin %69'u kendileri, aileleri veya arkadaşları için bir izleme cihazı (etkinlik izleyici gibi) veya başka bir yöntem kullanan en az bir sağlık göstergesi izlediğini belirttiler. Bu anketten yetişkinlerin %60'ı zayıflama yöntemleri, diyet veya egzersiz yaptıklarını bildirmişlerdir. Zayıflama yöntemleri, diyet veya egzersizi izleyenler cinsiyete göre benzer oranlardaydı ancak Hispanik Olmayan Beyaz veya Afrikalı Amerikalı, yaşlı ve İspanyol, genç yaş ve kolejden daha az okumuş olanlarla karşılaştırıldığında en az bir üniversite derecesine sahip olma ihtimali yüksekti.
6.
Slide31En az bir sağlık davranışını veya durumunu izleyen kişiler arasında %21'i sağlık verilerini izlemek için birtakım teknolojileri kullandı. Bu grup arasında %46'lık bir kesim, izlemenin sağlıklarını veya bakımını üstlenen kişinin sağlığını korumak için genel yaklaşımlarını değiştirdiğini, %40'ı doktora yeni soru sormasına veya ikinci görüş elde etmeye yönlendirdiğini belirtti. Ve %34'ü bir hastalığa veya hastalığa nasıl davranacağına dair bir kararı etkilediğini belirtti. K. R. Evenson, M. M. Goto, and R. D. Furberg, “Systematic review of the validity and reliability of consumer-wearable activity trackers,” Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., vol. 12, no. 1, 2015.
7.
Kızlar Neden Erkeklerden Daha Az Fiziksel Olarak Aktiftir?Gençlerin fiziksel faaliyette cinsiyete dayalı farklılıkları vardır; kızlar erkeklerden daha az fiziksel olarak aktiftir, literatürde kalıcı bir bulgudur. Kızlar Neden Erkeklerden Daha Az Fiziksel Olarak Aktiftir? Biyolojik nedenler PA'da cinsiyet farklılığına da katkıda bulunabilir. Kızların fiziksel aktivite için erkek çocuğundan daha çok sosyal desteğe ihtiyacı vardır. R. M. Telford, R. D. Telford, L. S. Olive, T. Cochrane, and R. Davey, “Why are girls less physically active than boys? Findings from the LOOK longitudinal study,” PLoS One, vol. 11, no. 3, pp. 1–11, 2016.
14.
Slide40“ Çoğu kronik rahatsızlığın birincil nedeni, yeterli günlük fiziksel aktivitenin olmamasıdır. F. W. Booth, C. K. Roberts, and M. J. Laye, “Lack of exercise is a major cause of chronic diseases,” Compr. Physiol., vol. 2, no. 2, pp. 1143–1211, 2012.
15.
Slide41“ Fiziksel hareketsizlik 35 ayrı patolojik ve klinik durumu başlatan birincil nedenidir. 35 şartın birçoğu, kronolojik yaşlanma ile işlevsel kapasitelerin kaybedilmesi gibi ana kategorilere ayrılmıştır. F. W. Booth, C. K. Roberts, and M. J. Laye, “Lack of exercise is a major cause of chronic diseases,” Compr. Physiol., vol. 2, no. 2, pp. 1143–1211, 2012.
20.
Slide5“ Şişmanlık ve obezite dünya genelinde önemli sağlık sorunlarına ve kardiyovasküler hastalığa neden olmakta. Ayrıca kanıtlar, obezitenin zihinsel sağlık sorunları, düşük özgüven ve beden imajı endişesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. K. Yuenyongchaiwat, “Effects of 10,000 steps a day on physical and mental health in overweight participants in a community setting: A preliminary study,” Brazilian J. Phys. Ther., vol. 20, no. 4, pp. 367–373, 2016.
21.
Slide33“ Ayrıca, obez bireylerin diyet ve vücut ağırlığını kontrol ederek, stresle baş ederek, özgüven artırarak, psikolojik tedaviye sahip olmalarıyla ve egzersiz yaparak ruh hali bozukluklarını azaltabileceğine dair kanıtlar vardır. K. Yuenyongchaiwat, “Effects of 10,000 steps a day on physical and mental health in overweight participants in a community setting: A preliminary study,” Brazilian J. Phys. Ther., vol. 20, no. 4, pp. 367–373, 2016.
23.
Slide7Fiziksel aktiviteyi iyileştirmek için günlük yürüme sayısını artıran programlar geliştirildi ve PA'yı ölçmek ve artırmak için bir adım sayımı veya adım sayma cihazı kullanımı arttı. Fiziksel ve ruh halleri üzerindeki etkisine bakılarak günde 10.000 adım basamağın bir izleyici ile takibinin şişman ve obezlerde başta olmak üzere tüm gruplarda olumlu etkileri görülmüş ve desteklenmiştir.
28.
Slide45Akıllı telefon pedometre uygulamalarının yaygın kullanımı ve yayımlanmış geçerlilik testleri göz önüne alınıp, bir çalışma yapılmıştır. Üç popüler ticari akıllı telefon pedometre uygulamasının (yani, Accupedo, Moves ve Runtastic Pedometer) geçerliliği incelendi.. Ortalama yaşları 24 olan kadın ve erkek katılımcılara 20 adımlı test, 40 basamaklı merdiven tırmanışı, koşu bandında yürüme ve farklı hızlarda koşma, sürüş ve 3 günlük serbest yaşama ölçümleri alındı. SONUÇ: Analizlerde pedometreye kıyasla tüm uygulamalarda kabul edilemeyen bir hata yüzdesi tespit edildi. Bu uygulamaların yanlışlığı göz önüne alındığında, fiziksel aktiviteyi kendi kendine izlemek için kullanılması gerektiği ve araştırma denemelerinde fiziksel aktivitenin değerlendirilmesi için kesin araçlar olmadıklarına dikkat çekildi. K. Orr, H. S. Howe, J. Omran, K. A. Smith, T. M. Palmateer, A. E. Ma, and G. Faulkner, “Validity of smartphone pedometer applications Public Health,” BMC Res. Notes, vol. 8, no. 1, pp. 1–9, 2015.
31.
Obezlerde yapılan bir çalışmada; Rastgele seçilen 130 obez ve aşırı kilolu erişkinden pedometre kullanmaları istenmiş ve 2 ay boyunca pedometre gruplarıyla karşılaştırma yapılmıştır. Obezlerde yapılan bir çalışmada; Rastgele seçilen 130 obez ve aşırı kilolu erişkinden pedometre kullanmaları istenmiş ve 2 ay boyunca pedometre gruplarıyla karşılaştırma yapılmıştır. SONUÇ: Pedometre kullanımı ve hedef belirleme, aşırı kilolu ve obez erişkinlerde multimorbiditeye sahip olgularda basamak sayısını önemli ölçüde arttırmadı. Yürüme hızı ve kavrama kuvveti ani pedometre kullanımı ile artmıştı. P. Y. Takahashi, S. M. Quigg, I. T. Croghan, D. R. Schroeder, and J. O. Ebbert, “Effect of pedometer use and goal setting on walking and functional status in overweight adults with multimorbidity: A crossover clinical trial,” Clin. Interv. Aging, vol. 11, pp. 1099–1106, 2016.
32.
Asya ve Avrupa’da erişkinlerde mahallede yürüme kabiliyeti ile pedometre tarafından değerlendirilen günlük adımlar arasındaki ilişkiye dair mevcut bilgi birikimi bir çalışma ile özetlenmek istenilmiştir. Asya ve Avrupa’da erişkinlerde mahallede yürüme kabiliyeti ile pedometre tarafından değerlendirilen günlük adımlar arasındaki ilişkiye dair mevcut bilgi birikimi bir çalışma ile özetlenmek istenilmiştir. SONUÇ: Düşük yaşantılı mahallelerle karşılaştırıldığında yüksek yaşantılı mahallelere oranla gün başına 766 daha fazla adım biriktirmesiyle ilişki bulmuştur. Bu sayı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi 10.000 adımın %8’ine denk gelir. Mahalle tasarımları insanların aktivite durumlarını belli oranda etkilediği desteklenmektedir. S. Hajna, N. A. Ross, A. S. Brazeau, P. Bélisle, L. Joseph, and K. Dasgupta, “Associations between neighbourhood walkability and daily steps in adults: a systematic review and meta-analysis,” BMC Public Health, vol. 15, no. 1, 2015.
33.
TEŞEKKÜRLER!TEŞEKKÜRLER! Muhammed Emin ÖZAKIN İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 43160185
Thank you for your comment.