UPLOAD

    7.1K

    Kripto Para ve Bitcoin

    Published: May 30, 2018

    Comments

    Kripto Para ve Bitcoin

    • 1. Slide3 KRİPTO PARA VE BITCOIN
    • 2. Slide7 Para Nedir? Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır.
    • 3. Slide18 Ödeme Yöntemlerinin Tarihçesi
    • 4. Slide9 Binlerce Yıl Önce İnsanlar mal ve hizmetleri kendi aralarında değiş- tokuş ile alıyorlardı. M.Ö. 1200 Nadir ve benzersiz olan deniz kabukları para birimi olarak kabul görüyordu. M.Ö. 650 Gümüş ve altın karışımı madeni paralar Lidyalılar tarafından kullanılmaya başlandı. M.S. 860 İlk olarak Çinliler tarafından kullanılan kağıt para Avrupa’da ilk olarak 1661 yılında kullanıldı.
    • 5. Slide11 Dinners Club ile plastik kart ve imza ile nakit ödemeye alternatif bir yol bulundu. 1950 İnternetin yaygınlaşması ile birlikte Pizza Hut web sitesinde online ödeme ile pizza satışına başladı. 1994 Dünyanın ilk kripto parası olan Bitcoin, 2009'da kriptografi e-posta listesinde Satoshi Nakamoto tarafından basılmıştır. 2009 Kripto para yaygınlaşıyor. 2017
    • 6. Slide6 ‘Kripto Para’ şifrelenmiş para anlamına gelir. Dijital ortamda üretilen ve kağıt paranın internet üzerindeki versiyonları olan ve Dolar, Euro gibi karşılıkları olan para birimleridir. İlk kripto para birimi 2008 de üretilen Bitcoin‘dir ve bugün hem para transferlerinde, hem internet alışverişlerinde hem de çeşitli günlük hayat harcamalarında yoğun şekilde kullanılmakta ve kullanımı artmaya devam etmektedir. Kripto Para Nedir?
    • 7. Slide12 Kripto Para Madenciliği Nedir? Kripto para madenciliği, bilgisayarınıza özelliği olan bir sayıyı aratıp buldurmanızdan ibaret ve bu sayıyı özellikli yapan şey ise, bulunmasının oldukça zor olması ve bulmanın gittikçe zorlaşmasıdır.
    • 8. Slide28 Kripto Para Madenciliği Nedir? Bitcoin’de madencilik, ilk günden başlayarak sürekli zorlaşmaktadır. Bunun sebebi ise dünyanın dört bir tarafındaki sayıları git gide artan kişilerin, bu işe git gide daha fazla yatırım yapmaya başlamasıdır. Sistem bu doğrultuda, piyasaya kısa sürede çok sayıda kripto para sürülmesini yavaşlatmak ve blok çıkarma hızını koruyabilmek için, kendi içinde otomatik olarak zorluk seviyesini ayarlar.
    • 9. Slide14 Kripto Paranın Diğer Para Birimlerinden Farkı Nedir? Kripto Para, bağımsız bir para birimi olması ile tanımlanabilir. Yani kripto para, merkezi olmayan bir para birimidir ve hiçbir kurum tarafından (merkez bankası da tabii ki) kontrol edilemez. Bu yüzden çoğu kişi bugün parasını Bitcoin olarak saklamayı tercih ediyor. Kripto paralar internet ortamından satın alımlar yapmak için de kullanılabilir. Bu yüzden, birçok para birimi üzerinden (Dolar, Yen, Euro, TL) ve dijital para birimleri (paypal vb.) üzerinden değişim yapılabilir.
    • 10. Slide15 Bağımsız bir para birimidir. Hesap kurulumu oldukça basittir Taşıması kolaydır Anonimdir İzi sürülemez Kripto Paranın Avantajları 01 02 03 04 05
    • 11. Slide17 İz i sürülemez Kaybetmesi kolay Hala çok yeni Harcama alanı darlığı Alıp satmak zor Kripto Paranın Dezavantajları 01 02 03 04 05
    • 12. Slide19 Öncelikle Kripto Para kullanabilmeniz için bir cüzdan oluşturmanız gerekmektedir. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış veriş bile yapabilirsiniz. Kripto Para Nasıl Kullanılıyor?
    • 13. Slide20 BITCOIN BANKACILIK ÖDEME FİNANS KÂR PARA BLOCKCHAIN NEDİR?
    • 14. Slide21 BLOCKCHAIN NEDİR? Bitcoin ve tüm kripto paraların altyapısı olan ve tüm yapılan işlemleri kayıt altına alan bir hesap cüzdanı gibi çalışan Blockchain’i kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlayabiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor. Aracıları ortadan kaldırdığı için mevcut sistemlere muhalif olduğu doğru. Ancak günümüzde bankaların da dahil olduğu farklı oyuncular e- ticaret, dosya paylaşımı ve haberleşme gibi işlemler için Blockchain’i keşfetmeye ve kullanmaya başlıyor.
    • 15. Slide22 BITCOIN NEDİR? 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafıından geliştirilmiş, herhangi bir üçüncü parti hizmetine gerek kalmadan, eşler arasında para transferini mümkün kılan bir elektronik para sistemidir. Bitcoin bir tür dijital para birimidir ve elektronik ortamda maksimum 21 milyon Bitcoin üretilebilir. Bitcoin hiç kimse tarafından ve merkez bankaları, hükümetler gibi otoriteler tarafından kontrol edilemez bir para birimidir. Üretilen veya satın alınan Bitcoin’ler dijital cüzdanlarda tutulabilirler. Bu para biriminin onlarca örneği olmakla birlikte Bitcoin, şifrelenmiş dijital para (kripto para) kategorisinde geliştirilen ilk örnektir.
    • 16. Slide23 Dünyanın en pahalı pizzası 22 Mayıs 2010 tarihinde Laszlo Hanyecz adlı bir Bitcoin kullanıcısı tarihin ilk Bitcoin alışveriş girişimini başlatıyordu. Laszlo, bitcointalk.org forum sitesinde bıraktığı mesajda 2 büyük boy pizza için 10.000 Bitcoin ödeyeceğini söyler. O dönemde 1 bitcoin yaklaşık 0,003 cent’ten işlem gördüğü için 41$’lık bu ödeme birçok kullanıcı için cazip gelir. Anlaştığı diğer bir kullanıcı onun için pizzayı sipariş eder ve Laszlo mutlu bir şekilde gelen pizzasının fotoğrafını paylaşır. Hikaye o dönemde bu şekilde son bulur. 27 Kasım 2017 itibariyle yaklaşık 100.000.000 $ değerinde olan pizza, bir kripto paranın fiyat artışının öngörülebilir olmaması açısından güzel bir örnek teşkil ediyor.
    • 17. Slide24 Bitcoinin Değerini Ne Belirliyor? Bitcoin fiyatı arz-talep dengesine göre belirlenmektedir. Bitcoin talebi arttığında fiyat yükselmekte, talep azaldığında fiyat düşmektedir. Bitcoin sayısı bellidir ve yeni bitcoinler öngörülebilen belli bir orana göre üretilir. Yani talep fiyatı sabitlemek için enflasyonu takip etmelidir. Çünkü bitcoin hala olabileceğinden küçük bir piyasadır. Piyasa fiyatlarını yükseltmek yada düşürmek için çok fazla miktarda paraya gerek yoktur. Bunun yanında bitcoin çıkarmak için yapılan madenciliğinde bir maliyeti vardır. Bu yüzden bitcoinin fiyatı değişkendir.
    • 18. Slide26 2009 yılında hayata geçirilen bitcoin, deneysel olarak geliştirilmiş bir dijital paradır. Bu durum resmi sitesindeki açıklamada belirtilmekte olup, ilerisi hakkında net bir açıklama yapılmamaktadır. Bitcoinin Geleceği Var Mı? Bitcoinin geleceği hakkında bir çok iddia vardır. Bunlardan en ilginci ileride kağıt paranın yerine geçecek düşüncesidir. Belki de bu yakın gelecekte mümkün olmayabilir. Ancak her şeyin teknolojiye dönüştüğü günümüz dünyasında bitcoinin paranın yerine geçmesi pek de uzak bir gelecek değil gibi.
    • 19. Slide27 TEŞEKKÜRLER Kaynaklar https://www.slideshare.net/andre9131/kripto-para-sunum https://www.slideshare.net/EypDerdiyok/intexcoin-sunumu-yerli- bitcoin?next_slideshow=1 https://www.slideshare.net/cyuksel/bitcoin-nedir