3.
Slide6- “Yarın resim dersine bir çalışma götürmeyi unutma !” + “Yarın resim dersine hangi çalışmayı götüreceksin ? Soru Yöneltin ü “Ama” kelimesini iletişimde kullanmayın. “Ama” özel bir balyozdur, tartışmayı münakaşaya çevirir. Bir önce söylenen sözü inkâr eder. ü“Yapmalıydın,etmeliydin” gibi kelimeleri kullanmayın. Hiçbir yapıcı değeri yoktur. Birisi yanlış yaptığında “bir dahaki sefere” gibi yapıcı cümleler kullanın. üİnsanları komuta etmeyin, emir vermeyin. Nezaket çerçevesi içinde rica-öneri stratejisini kullanın. üİnsanlara neyi yapmaları gerektiğini ikaz etmeyin, hatırlatma metodunu uygulayın;
4.
Slide4ü Neyi niçin yapılamayacağı üzerine yoğunlaşmak yerine, nasıl ve ne zaman yapılabileceğini bulmaya çalışın; - Hayır, hakemi beklediğimiz için oyunu başlatamayız. + Hakem gelir gelmez oyunu başlatacağız. ü Bundan böyle, “umarım” ve “dilerim” gibi kelimelerle kötü haberlerin etkisini yumuşa- tın. “Mümkün değil” ya da “yapacak bir şey yok” gibi cümleler iticidir. -isterdim, -umarım, -dilerim.. ü “Problem” ve “sorun” sözcüklerini kullan- mayın. Bu kelimelerin insana çağrıştırdığı “kafa karışıklığı,rahatsızlık” olarak tanımlanır. Metot, ...yapar yapmaz ya da ardından...
6.
Slide7ü Kişiler öneri değil, hislerine kulak verilmesini ister. Olumsuz bir durum karşısında; I.Karşınızdaki kişinin söylediklerini geri yansıtın. II. Karşınızdaki kişinin kurduğu cümleyi kendi yorumunla tekrarla. III. Açıklama yapmayın, isteklerini size uygun olduğunca dile getirin. IV. Son olarak karşınızdaki kişinin isteklerini kendinizce yorumlayın ve ifade edin.
7.
Slide15ü Size yöneltilen olumsuz bir yorumda açıklama yaparsanız, olumsuz yorumu kabul etmiş olursunuz. - Neden sinirlisin ? - Sinirli değilim. Bunun yerine “ Ne demek istediniz ?” , “Neden böyle düşünüyorsun ?” sorularını yöneltmek daha doğru olur.
10.
Slide8Etkili bir dinleyici olmanın metodu; 1.Yapmakta olduğunuz işi bir kenara bırakın.(Bu hareket ile,“Bunlar bekleyebilir, siz daha önemlisiniz.” mesajı verirsiniz.) 2.Kaşlarınızı kaldırın, göz teması kurun. (Rehavete düşmenizi engeller) 3.Öne hafifçe eğilin ve dikkatli bir poz takının.
11.
Slide11Karşınızda gereksiz ve fazla konuşarak vaktinizi alan bir kişi varsa; Ø Sıradan bir olay mı ? Öncelikle gözlem yapın daha sonra sözünü kesin, bunu mutlaka ismini söyleyerek yapın. (insanlar ismi söylenildiğinde çoğu zaman susar.) Ø Anlatmakta olduğu şeyi özetleyin. Dinlediğinizi gösterir ve görüşmenin sona ermekte olduğu izlenimini yaratır. ØToparlayıcı bir sözle görüşmeyi geride bırakın.
12.
“Ne verirseniz, onu alırsınız.”“Ne verirseniz, onu alırsınız.” Source : Tongue Fu - Sam Horn PYGMALİON İLKESİ (Bumerang Yasası)
Thank you for your comment.