2.
Slide2Yaratıcı Drama Nedir? Yaratıcı Dramanın Aşamaları Yaratıcı Drama ve Tiyatro Ayrımı Yaratıcı Dramanın Bileşenleri Atölye Çalışması
3.
Slide3Drama Nedir? Drama, sözcük olarak Eski Yunanca’dan ‘’bir şey yapmak’’ ve ‘’oynamak’’anlamına gelen dran kelimesinden türetilmiştir.
4.
Slide5Yaratıcı Drama Nedir? Yaratıcı drama, bir grubu oluşturan üyelerin yaşam deneyimlerinden yola çıkarak bir amacın, düşüncenin doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak canlandırılmasıdır.
5.
Slide4Tarihsel Süreci İlk yaratıcı drama dersleri 1911’de İngiltere’de gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de 1970’lerden itibaren başlayarak 1980’li yıllarda yoğun çalışmalar yapılmıştır.
6.
Slide6Yaratıcı Dramanın Belirgin Özellikleri •Bir grup etkinliğidir, •Canlandırma odaklıdır, •Şimdi ve burada olgusuyla gerçekleştirilir, •Sonuç değil, süreç odaklıdır, •Katılmak isteyen herkesle yürütülebilir, •Oyunların genel özelliklerinden yararlanır.
7.
Slide7Yaratıcı Dramanın Genel Amaçları •Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmek, •Kendini tanıma, gerçekleştirme ve başkalarıyla iletişim becerisi geliştirme, •Estetik davranışlar geliştirme, •İşbirliği yapabilme ve birlikte çalışma becerisi geliştirme, •Sosyal duyarlık yaratma, •Dil gelişimi, sözel ve sözel olmayan ifade becerisini geliştirme.
8.
Slide8Yaratıcılık Yaratıcılık, daha önceden kurulmamış ilişkiler arasındaki ilişkileri kurabilme, böylece yeni bir düşünce şeması içinde yeni yaşantılar, deneyimler, yeni düşünceler ve yeni ürünler ortaya koyma yetisidir. 1- Yaratıcılık gelişir mi? 2- Yaratıcılık hayatta bize ne sağlıyor? 3- Hepimiz yaratıcı mıyız? Neden yaratıcı olamıyoruz?
11.
Slide111. Isınma Katılımcıların ortama ve çalışma grubuna uyum sağlaması, sonraki çalışmalara hazırlaması için yapılan ön egzersizlere ısınma denir. 1.Fiziksel Isınma 2.Zihinsel Isınma 3.Gruba Isınma 4.Ortama Isınma
13.
Slide133. Değerlendirme Atölye boyunca tüm yapılanları gözden geçirip hatırlananlar paralelinde deneyimlenenlerin pekişmesi amacıyla değerlendirme yapılır. Tartışma ya da paylaşım aşaması olarak da bilinir.
15.
Slide151. Amaç Atölyenin tüm adımlarını, bağlarını ve canlandırma içeriklerini belirleyen şey amaçtır. Örneğin dinleme becerisini güçlendirmeyi amaçladığımız bir atölyede bir sayı sayma canlandırması yapabiliriz.
16.
Slide162. Grup Yaratıcı dramada ‘grup’ olmazsa olmaz bir bileşendir. Yaratıcı dramada grup üyelerinin bir amaç doğrultusunda oyunsu süreçlere katılımcı olmaları beklenir.
17.
Slide173. Mekan Önemli unsurlardan biridir, iyi düzenlenmiş bir ortam katılımcının çabuk ve kolay motive olmasını sağlar.
18.
Slide184. Lider Lider, atölyeyi yönlendiren kişidir. Lider hangi özelliklere sahip olmalıdır?
24.
Slide32Baker Oostwaert and His Wife (Fırıncı Oostwaert ve eşi) Jan Steen 1658
25.
Slide33Karantinadakiler Ünlü Resimlere Meydan Okuyor Joseph Ducreux, “Self-Portrait, Yawning (Otoportre, Esneme)”, 1783, J. Paul Getty Museum koleksiyonundan
26.
Slide34M.Ö. 2700–2300 tarihli mermer erkek arp sanatçısı heykeli, J. Paul Getty Museum koleksiyonundan
27.
Slide35Master of St. Cecilia, “Madonna and Child (Meryem ve Çocuk)”, 1290-1295, J. Paul Getty Museum koleksiyonundan
28.
Slide36Pontormo, Portrait of a Halberdier, 1529-1530, J. Paul Getty Museum koleksiyonundan
29.
Slide37Bartolomeo Passerotti, “Portrait of a Man with a Dog (Köpekli Adamın Portresi)”, 1585-87, J. Paul Getty Museum koleksiyonundan
30.
Slide38Jan van Eyck, “Portrait of a Man in a Red Turban (Kırmızı Türbanlı Adamın Portresi)”, 1433, Metropolitan Museum koleksiyonundan Kaynak: http://www.sanatatak.com/view/karantinadakiler-unlu- resimlere-meydan-okuyor
31.
Slide20Önce Isınalım Hadi birlikte 1’den 10’a kadar saymaya çalışalım. Kural: Sayı sayarken en az iki kişinin sayıyı aynı anda söylemesi durumunda tekrar başa dönmemiz gerekiyor.
32.
Slide21Önce Isınalım Hadi sessiz sinema oynayalım. Kural: Drama lideri chat kısmından gönüllü olan kişiye bir deyim ya da atasözü yazıp gönderir. Gönüllü bu deyimi ya da atasözünü sessiz sinema mantılığı ile diğer katılımcılara aktarır.
33.
Slide22Önce Isınalım Cümleyi tamamlayalım. Kural: Sırayla herkesin sadece bir kelime söyleme hakkı var. Bu kelime cümlenin gidişatına göre anlamı bozarsa ya da aynı kelime olursa o kişi elenecek. Bu arada düşünmek de yok, herkes 1 saniye içinde kelime üretebilmelidir.
Thank you for your comment.